Τρως μέλι; Ένα μήνυμα από τις μέλισσες…

2
Τρως μέλι;  Ένα μήνυμα από τις μέλισσες…


κηρήθρα μπεζ w λέξειςΈχετε ακούσει „απασχολημένος σαν μέλισσα“ μάλλον το έχεις πει κιόλας! Αλλά ξέρεις πως απασχολημένος δηλαδή;

Θα είμαστε για πρώτη φορά ιδιοκτήτες μελισσών σε λίγες μόνο εβδομάδες. Βοήθησα τον μπαμπά μου να μεγαλώσει μέλισσες όταν ήμουν μικρόςαλλά είναι η πρώτη φορά που θα γίνω επικεφαλής μελισσοκόμος. Η βασίλισσα, αν θέλετε.

Πάντα ήξερα ότι οι μέλισσες ήταν πολύ καλές, αλλά μόνο όταν ασχολήθηκα πραγματικά με τα βιβλία για να μάθω πώς να τις φροντίζω, συνειδητοποίησα πόσο εκπληκτικές είναι πραγματικά.

Μερικές φορές όταν διαβάζω για αυτά, ξεχνάω ότι είναι έντομα. Φαίνεται ότι θα μπορούσαν να είναι ανθρωπάκια σε αυτήν την κυψέλη με ελπίδες και όνειρα, προσωπικότητες και σχέδια για το Σαββατοκύριακο.

Νομίζω ότι για πολύ καιρό υποτιμούσα το μέλι. Και όχι ότι το σπαταλούσα ή το χρησιμοποιούσα κατά λάθος, απλώς δεν κατάλαβα πλήρως τι χρειαζόταν για να το φτιάξω και μακάρι να το είχα κάνει.
Έτσι θα μπορούσα να το είχα εκτιμήσει πολύ περισσότερο.

Βάζω στοίχημα αν οι μέλισσες μπορούσαν να μιλήσουν (σε εμάς) θα ήθελαν να μάθουμε κάθε λεπτομέρεια που χρειάστηκε να φτιάξουμε αυτό το μέλι. τα χιλιάδες λουλούδια που επισκέφτηκαν για να φτιάξουν ένα κουταλάκι του γλυκού, οι ώρες που χτυπούσαν τα φτερά για να το εξατμίσουν και οι ζωές που χάθηκαν φρουρώντας το. Θα ήθελαν να εκτιμήσουμε πλήρως τον τέλεια ενορχηστρωμένο συντονισμό της μητέρας φύσης που χρειάστηκε για να κάνει κάθε χρυσή σταγόνα.

Και νομίζω ότι τους το χρωστάμε. Επιπλέον, είναι απλώς μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες…

Από το λουλούδι στην αρκούδα
Οι κυρίες της κυψέλης, οι εργάτριες μέλισσες, είναι υπεύθυνες για τη μελοποίηση.

Μόλις τελειώσει η ζωή μιας εργάτριας μέλισσας, περίπου 22 ημερών, θα προαχθεί τελικά σε συλλέκτη γύρης και νέκταρ. Μέχρι αυτό το σημείο της ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα στην κυψέλη, όπως να ταΐζει τα μικρά, να κάνει κερί και να φυλάει την είσοδο της κυψέλης.

Η μέλισσα βγαίνει έξω για να βρει νέκταρ, συχνά μέχρι και τρία μίλια από την κυψέλη. Μόλις βρει μια κατάλληλη σοδειά λουλουδιών, θα θυμάται ακριβώς πού βρίσκεται, ώστε να μπορεί να επιστρέψει σε αυτό μέχρι να μαζευτεί κάθε σταγόνα νέκταρ. Θα πει επίσης στους συντρόφους της με την κυψέλη πώς να βρουν αυτή τη συστάδα λουλουδιών.

Έχει μια μακριά γλώσσα που χρησιμοποιεί για να ρουφήξει το νέκταρ από τα εσωτερικά μέρη ενός λουλουδιού. Το νέκταρ είναι μια ελαφρώς γλυκιά υγρή ανταμοιβή που προσφέρει το φυτό σε πιθανούς επικονιαστές. Σύμφωνα με την Καναδικό Συμβούλιο Μελιού, οι μέλισσες θα χτυπήσουν περίπου δύο εκατομμύρια λουλούδια και θα πετάξουν 50.000 μίλια για να φτιάξουν ένα κιλό μέλι. (μία λίβρα!!)

Η μέλισσα ρουφάει το νέκταρ και το αποθηκεύει στο «μελί στομάχι» της, το οποίο είναι λίγο πολύ απλά ένα δοχείο αποθήκευσης μέσα στην κοιλιά της. Η μέλισσα θα επισκεφτεί μεταξύ 100 και 1500 λουλούδια πριν γεμίσει εντελώς το μελί της στομάχου.

Με γεμάτο μελί στομάχι η εργάτρια μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη. Μέσα στην είσοδο την υποδέχονται αρκετές νεότερες «σπιτικές μέλισσες» που θα ρουφήξουν το νέκταρ στο στομάχι τους. Οι οικιακές μέλισσες θα αρχίσουν να «μασούν» το νέκταρ, προσθέτοντας ένζυμα για να μεταμορφώσουν και να διασπάσουν τα σάκχαρα. Ναι, σούβλα μελισσών.

Η σούβλα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, η μελάσα είναι μια άλλη πηχτή, υγρή ζάχαρη με παρόμοια οξύτητα και περιεκτικότητα σε νερό με το μέλι – αλλά γιατί χαλάει όταν το μέλι δεν χαλάει;

Επειδή οι μέλισσες εκκρίνουν ένζυμα που αναμειγνύονται με το νέκταρ, και ένα συγκεκριμένα, την οξειδάση της γλυκόζης, διασπά μέρος του νέκταρ σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορεί να γνωρίζετε αυτό το υλικό ως ένα εξαιρετικό μέσο καθαρισμού πληγών! Λοιπόν, η μικρή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου στο μέλι, μαζί με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία εμποδίζει οτιδήποτε να αναπτυχθεί σε αυτό, γι‘ αυτό και έχει απίστευτη διάρκεια ζωής.

Όταν το νέκταρ μασηθεί επαρκώς, η οικιακή μέλισσα θα το τοποθετήσει σε ένα κελί κηρήθρας. Ένα άλλο πλήρωμα μελισσών μπαίνει, στέκεται πάνω από την κηρήθρα και φουντώνει έντονα τα φτερά τους για να εξατμιστεί περισσότερο νερό από το νέκταρ και να το συμπυκνώσει σε μέλι. Συχνά ανεμιστήρες 24 ώρες την ημέρα μέχρι να γίνει – αυτό είναι το βουητό που ακούτε να έρχεται από μια κυψέλη.

Μόλις το μέλι φτάσει στην τέλεια περιεκτικότητα σε νερό, οι μέλισσες θα τοποθετήσουν ένα κερί καπάκι πάνω από το κελί της κηρήθρας.

Εδώ μπαίνει ο μελισσοκόμος. Τα πλαίσια με την κηρήθρα αφαιρούνται από την κυψέλη. Ένα ζεστό μαχαίρι χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το λεπτό στρώμα κεριού με το οποίο οι μέλισσες κάλυπταν τα κελιά. Το μέλι στραγγίζεται από τη χτένα, συχνά περιστρέφεται με φυγόκεντρο για να πετάξει το μέλι έξω από τα κελιά. Φιλτράρεται, εμφιαλώνεται και στη συνέχεια τρώγεται… Καρλ, πιθανώς. Τον έχω πιάσει στην κουζίνα, το κουτάλι στο βάζο με το μέλι, περισσότερες φορές από όσες θυμάμαι…

Κάθε εργάτρια μέλισσα θα παράγει περίπου 1/12 κουταλάκι του γλυκού μέλι για τη σύντομη διάρκεια ζωής της. Δύναμη σε αριθμούς!

Ανυπομονώ να έχουμε τις δικές μας μέλισσες εδώ στο σπίτι. Μου αρέσει που θα τους βλέπω γύρω από την αυλή, στα δέντρα και τα λουλούδια και να πίνουν νερό από το λουτρό πουλιών. Και μου αρέσει που θα χρησιμοποιούν γύρη και θα κάνουν μέλι από τα ίδια τα φυτά που έχουμε εδώ.


συναρμολογημένο πλαίσιο μελιούΑλλά δεν χρειάζεται να έχετε τις δικές σας μέλισσες για να πάρετε μέλι υψηλής ποιότητας!

Πώς να βρείτε μέλι υψηλής ποιότητας
Βρείτε μια αξιόπιστη πηγή. Έχουν υπάρξει αναφορές για πολλές μάρκες μελιού που κόβονται με ζάχαρη ή δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πραγματικό μέλι. Κανε τα μαθηματα σου. Οι πιθανότητες είναι καλές ο μικρός μελισσοκόμος της περιοχής σας ή κάποιος που θα βρείτε στην αγορά του αγρότη να πουλάει τα πραγματικά πράγματα. Αν είστε αρκετά τυχεροί να μιλήσετε με τον μελισσοκόμο, μη διστάσετε να του κάνετε πολλές ερωτήσεις!

Αναζητήστε ωμό μέλι. Το ωμό μέλι έχει τόσα πολλά υπέροχα θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία καταστρέφονται όταν το μέλι του εμπορίου υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία. Δεν θα φάω μέλι επεξεργασμένο, μαγειρεμένο, παστεριωμένο (εν μέρει επειδή είμαι σνομπ) αλλά για μένα δεν είναι το ίδιο. Θέλω αυτά τα θρεπτικά συστατικά!

Είναι επίσης πιθανό το ωμό μέλι να μην είναι υπερφιλτραρισμένο, όπως θα είναι τα εμπορικά παστεριωμένα είδη. Το φιλτράρισμα αφαιρεί πολλή γύρη και πρόπολη, μέρος αυτού που δίνει στο μέλι τις υγιεινές του ιδιότητες.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια αξιόπιστη, τοπική, ακατέργαστη πηγή μελιού στην περιοχή σας, εσείς μπορώ βρείτε μερικά καλά πράγματα στο διαδίκτυο. Έχω ξαναπεί ότι η Tropical Traditions (μια εταιρεία που επικεντρώνεται σε υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα) έχει ένα από τα αγαπημένα μου μέλια!

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τις τιμές και να αγοράσετε μέλι (affiliate).
βιολογικό ωμό μέλι 250x250

Και μην ξεχνάτε: όταν τρώτε μέλι, τρώτε κάτι πολύ ιδιαίτερο!

Αυτή η ανάρτηση μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ σε αυτούς και καταλήξετε να αγοράσετε ένα αντικείμενο (οποιοδήποτε αντικείμενο, όχι απαραίτητα αυτό που πρότεινα!) μπορεί να λάβω χρηματική ή άλλη αποζημίωση. Η τιμή που πληρώνετε δεν επηρεάζεται από τη χρήση αυτού του συνδέσμου και η αγορά πραγμάτων που θα λάβατε ούτως ή άλλως μέσω ενός συνδέσμου συνεργάτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας blogger και συνάδελφο οικοδεσπότη! Ευχαριστώ!

Schreibe einen Kommentar